Skogsbygdens Idrottsförening

Skogsbygdens IF:s A-lag 1966
Bakre raden från vänster: Allan Andersson, Åke Holmberg, Lasse Lindgren, Lars-Olof Erberg,
Åke Benjaminsson, Kurt Andersson och Anders Kvibacke. Främre raden från vänster:
Bengt-Göran Erberg, *Ove Köhler, Roland Samuelsson, Börge Andersson och Rolf Eriksson.
Foto från SIF:s jubileumsskrift 2009.

 

 

* Ove Köhler hade även ett fotbollsförflutet i Holmalunds IF, Hemsjö IF och Östadkulle SK. Han har också spelat bandy för Östadkulle BK. 1973 blev han ”rikskändis” som sångare med ”Den gamla dansbanan”, som blev en ”långkörare” på Svensktoppen.

 

Skogsbygdens IF:s A-lag 1979
Stående från vänster: Bengt-Göran Erberg, Lars-Olof Erberg, Lars-Erik Eriksson, Alf Ebenhag, Ove Josefsson,
Torbjörn Svensson, Göran Andersson och Kent Nilsson. Knästående från vänster: Rune Andreasson,
Bengt-Åke Eriksson, Håkan Lindgren, Kent Jensen, Eje Andersson, Ulf Andersson och Anders Kvibacke.
Foto från SIF:s jubileumsskrift 2009.

Skogsbygdens IF:s A-lag 1982
Stående från vänster: Åke Benjaminsson, Rune Andreasson, Per Henriksson, Bengt-Åke Eriksson,
Torgny Lindorsson, Lars-Erik Eriksson, Håkan Benjaminsson och Anders Kvibacke. Knästående
från vänster: Eye Andersson, Anders Benjaminsson, Håkan Lindgren, John Alfonso och Kjell-Ove Erberg.
Foto från SIF:s jubileumsskrift 2009.

Skogsbygdens IF:s F81:or 1992
Stående från vänster: Marie Erberg, Johanna Ritari, Malin Johansson, Kristin Alzén, Emma Erksson,
Susanne Holgersson och Camilla Stening. Knästående från vänster: Sandra Johansson, Emelie Oskarsson,
Frida Andreasson, Sara Henriksson, Helena Sjöberg och Anna Liljäng. Liggande längst fram: Sofia Broe.
(Laget vann bl.a. sin åldersgrupp i Stena Cup 1992.)
Foto från SIF:s jubileumsskrift 2009.


Skogsbygdens IF är i stort sett dess fotbollslags historia
. Intresset för denna sport började i slutet av 1930-talet, då de unga pojkarna, bröderna Stening i Stora Bögared m.fl. samlades på olika åkrar runt Bögared och tränade, de spelade också några matcher.

En tid var intresset för fotbollen svagt men 1952 vaknade det på nytt. Platsen för träning blev nu en åker i Åsa, där man även spelade några matcher mot Nårunga och Rödene. Också denna gång lades träningen ner för att ta fart igen våren 1959 på en plan i Kroksbo. Där tränade och spelade man, men det var inte så lätt, för där stod en elstolpe mitt på plan. Men många ungdomar var intresserade och på hösten 1959 bildades Skogsbygdens IF. Styrelsen bestod av: Gunnar Björkenbo (ordförande), Kjell Sandblom (sekreterare), Knut Erberg (kassör), Åke Benjaminsson och Tage Eriksson (ledamöter).

Den 23 april 1960 började förberedelserna för seriestart. En plan iordningställdes i Klevhult, det skänkta timret sågades i Larsbo en lördag och ett omklädningsrum byggdes vid planen. Tvätta sig efter matchen fick spelarna göra i bäcken intill.

Första seriematchen blev det vinst över Ilvers från Borås med 2-1, Karl-Åke Andersson blev SIF:s förste målgörare.

1963 byggdes ny fotbollsplan vid Tarabo och kommunens bastu vid Kroksbo fick tjänstgöra som omklädningsrum fram till 1984, då det byggdes nytt klubbhus vid idrottsplatsen. Virket var skänkt av bygdens folk.

Laget har spelat i div. VII och div. VI, även i reservserie. 1982 började SIF med ett flicklag och har fortsatt med detta. Även ett damlag har funnits ett par år. Det lades ner efter en tid, men ett nytt startade upp 1993. Efter en något trevande början med många skador har laget blivit allt stabilare.

En av de största förlusterna för laget var mot Sparsör (12-1), då Lars-Olof Erberg skallade ihop och blev lite omtäcknad. När han piggnade till och reste sig ville domaren kolla honom och frågade vad det stod i matchen. Snabbt svarade Rolf Eriksson; ”Fråga inte de – då svimmar han igen!” Det stod då 11-0 till Sparsör.

Källa: Boken; ”Gårdar och torp i Skogsbygden”.

 

Skidsektion och el.ljusspår
1982 bildade SIF en skidsektion. Fem år senare (1987) färdigställdes ett el.ljusspår i området kring Skogsbygden IP, till stor glädje för bl.a. den växande skaran skaran Vasaloppsåkare i föreningen.

Landslagsspelare från Skogsbygdens IF
Skogsbygdens IF var under en period ”plantskola” för duktiga damfotbollsspelare, av vilka flera kom att ”pröva sina vingar” i större sammanhang. Den mest namnkunniga av dessa är Linnea Liljegärd, som senare kom att spela både i allsvenskan och i landslaget. 2011 blev hon dessutom svensk cupmästarinna med Kopparbergs/Göteborg FC. Hösten 2012 blev hon proffs i ryska storklubben Rossiyanka. En elakartad fotskada gjorde emellertid det ryska proffsäventyret mindre lyckat. Efter operation, och rehabilitering i Sverige, fortsatte emellertid proffskarriären 2013 i norska Avaldsnes IL. Det ”norska äventyret” varade endast våromgången ut, och inför höstomgången återvände Linnea till Sverige och Damallsvenskan. Ny klubbadress blev nu Kristianstads DFF. I slutet av november 2014 beslutade Linnea plötsligt att hon avslutar den aktiva fotbollskarriären, för att istället satsa på en ny karriär som tränare. Första uppdraget blev i Bergdalens IK, Borås.

Linnea Liljegärd började sin
framgångsrika karriär i
Skogsbygdens IF.
Foto från Kristianstads DFF:s
hemsida.

Innebandy
Under några år i slutet av 1990-talet hade Skogsbygdens IF även ett framgångsrikt damlag i innebandy, som 2000 avancerade ända upp till div. II i seriesystemet.

Nuvarande verksamhet i Skogsbygdens IF
2016 består SIF:s fotbollsverksamhet av flicklag för åldersgrupperna: F8, F10, och F12. Klubben har även en ganska omfattande skidverksamhet, där flera medlemmar årligen deltager i Vasaloppet.


Gunnar Davidsson, flitig Vasaloppsåkare från
SIF, med över 20 fullföljda lopp på ”samvetet”.
Bilden är från Vasaloppet 1987.


Ove Josefsson har fullföljt Vasaloppet
17 gånger under åren 1970-2001.
På bilden ser vi Ove (6684)
under Vasaloppet 1980.
Foto: Kilvéns Foto, Uppsala.

Uppladdning inför Vasaloppet 1994. Från vänster: Ove Josefsson,
Gunnar Davidsson och Kjell Nilsson.

SIF:s jubileumsskrift 2009.