Vårgårda Basket

Bildades 1976 av Bosse ”Mr Basket” Liljenbäck (bilden t.v.), som även verkade som föreningens ordförande. Föreningen fick en ganska kort livslängd och upphörde redan år 1985. Från början var entusiasmen stor och man hade flera lag i seriespel. Både herrlaget och damlaget spelade flera säsonger i div. II och årligen var ett par pojk- och flicklag med i Västergötlands Basketförbunds serier 1978-1982.
Paret Gunvor och Bo Liljenbäck arrangerade även flera spektakulära basketgalor i Gullhögskolans idrottshall och i Sporthallen.

 

”Basketpropaganda
De entusiastiska basketmakarna Bosse och Gunvor Liljenbäck arrangerade en basketmatch mellan amerikanska stjärnor och svenska dito, i lilla trånga sporthallen i Gullhögskolan. Den ungdomliga publiken uppgick till cirka 250 personer, en siffra Bosse Liljenbäck var nöjd med.

Det var rätt folk på läktarna, alltså våra unga spelare. Det är ju dem vi vänder oss till i första hand.
Dåtidens främste spelare i den svenska basketligan fanns i de båda lagen. I US All Stars spelade bland andra Fran O´Hanlon, Jay Anderson, Kelly Grant och Joe Cafferky, instruktör i Vårgårda Basket. Samtliga var de stora stjärnor i sina respektive klubbar. Bland de svenska namnen i The Swedes märktes Ebbe Edström, Bosse Karlsson och Valdo Teppans.
De spänstiga amerikanerna hade inga problem att vinna den sevärda matchen med 143-114.
Basketfesten visade att Gullhögskolans lilla ”krypin” inte höll måttet för stora arrangemang, så det var tur att en ny idrottshall var på gång. När Jay Andersson med kraft dunkade bollen var hela korgställningen nära att följa med. Matchen fick avbrytas i tio minuter för diverse reparationer.”

Från ”Vårgårda 50 år 1952-2002”, året 1980 (sidan 114).

 

Affisch inför basketgalan 1980.

Även efter klubbens nedläggning fortsatte ”Mr Basket” att anordna basketgalor i Vårgårda. Bl.a. spelades en ”landskamp” mellan Vårgårda och Tjeckoslovakien (damseniorer) den 3 maj 1989 i Vårgårda Sporthall, som slutade 56-83.