Cykelklubbens första styrelse 1961
Stående från vänster: Ordförande Bernhard Nordström, ledamot Erik Pettersson (Fåglum),
kassör Arne ”Kasper” Andersson. Sittande från vänster: Sekreterare Gösta ”Fåglum”
Pettersson och vice ordf. Sture Pettersson (Fåglum).
Bröderna ”Fåglum” 1967
Från vänster: Gösta, Sture, Tomas och Erik.
Tidig tävlingströja som tillhört Sture Fåglum.
Cykelsporten ett adelsmärke för Vårgårda
Den 12 oktober 1961 samlades ett gäng cykelentusiaster på Anderzéns Café i Vårgårda. Det markerade starten för Vårgårda Cykelklubb som året därpå fick sitt första SM-guld. Därefter följde en serie stora framgångar på tävlingsbanorna runt hela världen. Naturligtvis har det handlat mycket om brödrakvartetten, Gösta, Erik, Sture och Thomas Pettersson (Fåglum) från Postvägen, men det finns en rad framgångar också för andra cyklister från Vårgårda.
Redan året efter klubbens bildande vinner Gösta Pettersson SM-tempo i Varberg och blir dessutom tvåa på 18 milen. Bronsmedalj för laget med Gösta, Sture och Erik Pettersson tillsammans med Ove Johansson hann det också bli. För en nybildad klubb betyder en sådan framgång oerhört mycket. Till sanningen skall fogas att bröderna Pettersson redan hunnit sätta sig i respekt hos cykeleliten i andra klubbfärger. Gösta deltog i olympiaden i Rom redan 1960. En av dessa klubbar var Fåglums IF cykelsektionen. Den tiden gav bröderna för alltid familjenamnet Fåglum.
Egna tävlingar
Klubbens andra tävlingsår inbringade totalt 33 segrar och det var också dags för arrangemang av den första egna tävlingen, givetvis med ”hemma-seger” till Gösta Pettersson.
När nu klubben tagit steget upp att bli årlig arrangör av Scandinavian Open så är det svårare att ordna hemmaseger. Tävlingen är en av få internationella tävlingar som tilldelats Sverige av Internationella Cykelförbundet. Så från att ha varit historiens mest segerrika svenska cykelklubb, så har vi nu växlat över till att vara en av landets ledande arrangörsklubbar.
Scandinavian Open har på kort tid blivit en populär tävling, inte minst för hemvändande svenska proffscyklister. Det korta banvarvet och möjligheten att förlägga området för start- och mål till centrum har bidragit till att göra tävlingen till en verklig fest för såväl cyklister som publik och ortsbor.
Med Fåglums draghjälp
Flera framgångsrika cyklister har kört i Vårgårda-tröjan. Hans Knutsson och Ove Johansson var med redan 1963 i det SM-stafettlag, som tog en silvermedalj. 1964 kom Jan-Åke Ek till klubben och tog SM-brons i lag tillsammans med Stig Svantesson och Ove Johansson. Hans Knutsson blev svensk juniormästare och även lagmästare tillsammans med Tomas Pettersson (Fåglum) och Lennart Johansson.
Andra framgångar noteras för Sven-Erik Larsson, Bengt Mann, Leif Karlsson och Bengt Olausson. 1968 hade klubben inte mindre än fem representanter vid OS i Mexico, fyra Pettersson tillsammans med Jan-Åke Ek.
Med de fantastiska Fåglums (titeln på Lars-Gunnar Björklunds bok om bröderna) som draghjälp har sedan raden av framgångar bara fortsatt. När Fåglums drog ut i världen och blev professionella cyklister tog ett helt koppel av andra duktiga cyklister över i klubben. Ingemar Thuresson (Eriksson), Göran Pettersson och Lars Boring blir svenska juniormästare 1970. Under 1974 tar en ny generation vid med Hans Jönsson, Roger Knutsson och Tomas Knutsson. Hans var den som lyckades bäst. Han blev förutom svensk juniormästare också VM-fyra med det svenska lagtempolaget.
Djupa cykelspår i Vårgårda
Alla dessa framgångar har satt spår i Vårgårdas 50-åriga historia (storkommun 1952). Drygt 40 av dessa har cykelsporten haft en dominerande ställning. Det här är djupa spår som är värda att förvaltas. I Mora står det skrivet ”I fädrens spår mot framtids segrar” får man travestera på detta så borde det i vårgårda stå ”I Fåglums hjulspår vinner vi framtiden”. Cykel och Vårgårda är för evigt förenat.
Källa: Claes Helmersson, Vårgårda kommun 50 år, 1952-2002.
VCK:s jubileumsskrift 1986.
Vårgårda CK:s lag samlat vid SM i Skoghall 1964
Stående från vänster: Ledaren Conny Larsson, Tomas Pettersson (Fåglum, Erik Pettersson (Fåglum),
Gösta ”Fåglum” Pettersson och Sture Pettersson (Fåglum). Knästående från vänster: Lennart Johansson,
Hans ”Hasse” Knutsson, Jan-Åke Ek, Stig Svantesson och Ove ”Bambino” Johansson.
Vårgårda CK:s svenska juniormästare i lag och lagtempo 1970
Från vänster: Ingemar Thuresson (Eriksson), Göran Pettersson
och Lars Boring.
VCK-cyklister 1981
Från vänster: Jörgen Palm, Hans-Åke Max, Tony Persson, Mikael Pettersson, Magnus Palm, Torbjörn Pettersson,
Fredrik Arnesson, Anders Pettersson och Göran Arnesson.
VCK-cyklister 1986
Stående från vänster: Peter Wendel, Fredrik Jonsson, Jörgen Palm, Torbjörn Pettersson och Anna-Lena Larsson. Knästående från vänster: Freddie Arnesson, Mikael Helmersson, Magnus Palm, Anders Pettersson och Per Johansson.
Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK 1997-2019. Under sin aktiva
cykelkarriär vann Hans bl.a. ett svenskt juniormästerskap i
tempo 1977 och ett nordiskt juniormästerskap i lagtempo samma år.
Bilden tagen i samband med WIHS´ idrottscafé den 27 maj 2014.
Foto: Stig Sjögren
Sedan 1998 har VCK stått värd för ett flertal stora cykelarrangemang, som inleddes med SM. Därefter stod man värd för bl.a. Scandinavian Open och PostGirot Open. Sedan 2006 har klubben stått som arrangör för en deltävling i Women World Cup – Open du Suéde, som fr.o.m. 2016 kallas Women World Tour.
2020 och 2021 inställdes tävlingen på grund av Covid-19-pandemin, men 2022 var arrangemanget tillbaka. Vad man då inte kunde ana var att detta blev sista gången tävlingen arrangerades i Vårgårda CK:s regi. Dramatiskt ökande kostnader bidrog till att man tvingades lägga ned tävlingen.
Starten har gått för 2012 års upplaga av Women World Cup – Open du Suéde.
Foto: Stig Sjögren
Under 2000-talet har MTB blivit allt populärare inom Vårgårda CK.
Här illustrerat av en bild från det årliga arrangemanget i Västgötacupen.
(VCK:s Mikael Henriksson i mitten med nr. 306.)
Foto: Patrik Danielsson