Kvinnestads Bollklubb

Klubben fanns 1932. Startåret är okänt.


Fotbollsmatch i kohagen
I Kvinnestad låg fotbollsplanen  alldeles innanför Jällbygränsen. Bröderna Jarl på Grytåsen var stöttepelarna, men laget hade också medlemmar från Ornunga och Asklanda. Laget spelade mest vänskapsmatcher mot angränsande byar.

Nils Svantessons beskrivning i Alingsås Tidning den 3 april 1995 är säkert riktig. Om det var en förening med styrelse, medlemskap o.s.v. är jag mycket tveksam till (Rune Andersson). De spelade matcher mot andra lag men troligen inte i någon serie. Fotbollsplanen var belägen vid Fägred på skjutfältet. Det var en öppen plats i skogen. En f.d. åker eller betesvall. Ojämneheterna var många och måtten på planens storlek och form var anpassad efter naturen.

Verksamheten låg därefter nere i flera år. Runt 1950 och några år framåt var fotbollen igång igen på Fägred fotbollsplan. Någon kväll i veckan samlades ungdomar, huvudsakligen från Kvinnestad och Jällby, för att sparka boll. Jag hörde till de yngsta som de var med. Här följer namn på de jag minns var med. Från Jällby: Gunnar Max, Torsten och Stig Larsson, Sven och ”Henninga” Gunnar Gustavsson, Arne Göte och Börje Svensson, Åke Evert och Rune Falk, Rune Johansson, Rune och Åke Nordner. Från Kvinnestad:  Helge Eskil och Börje Jarl, Erik Svanström, ”Åke på Kullen” Karlsson, Sture Josefsson, Bengt och Rune Andersson.

Källa:

Svältornas Fornminnesförenings årsskrift 2004, Leif Brunnegård.

Rune Andersson, Vårgårda 2009.