Kvinnestads Bollklubb

Kvinnestad BK i Fägred 1932.
Stående från vänster: Nils Svantesson, Helge Jarl, Paul Aronsson,
Fritjof Gustavsson, Gösta Gustavsson, Knut Svantesson och Helge Persson.
Knästående från vänster: Eskil Wallin, Kalle Jarl, Erik Jarl (målvakt),
Erik Karlsson och Gunnar Max.

Klubben fanns 1932. Startåret är okänt.


Fotbollsmatch i kohagen

I Kvinnestad låg fotbollsplanen  alldeles innanför Jällbygränsen. Bröderna Jarl på Grytåsen var stöttepelarna, men laget hade också medlemmar från Ornunga och Asklanda. Laget spelade mest vänskapsmatcher mot angränsande byar.

Nils Svantessons beskrivning i Alingsås Tidning den 3 april 1995 är säkert riktig. Om det var en förening med styrelse, medlemskap o.s.v. är jag mycket tveksam till (Rune Andersson). De spelade matcher mot andra lag men troligen inte i någon serie. Fotbollsplanen var belägen vid Fägred på skjutfältet. Det var en öppen plats i skogen. En f.d. åker eller betesvall. Ojämneheterna var många och måtten på planens storlek och form var anpassad efter naturen.

Verksamheten låg därefter nere i flera år. Runt 1950 var fotbollen igång igen, på Fägred fotbollsplan, några år. Någon kväll i veckan samlades ungdomar, huvudsakligen från Kvinnestad och Jällby,för att sparka boll. Jag hörde till de yngsta som de var med. Här följer namn på de jag minns var med. Från Jällby; Gunnar Max, Torsten och Stig Larsson, Sven och ”Henninga” Gunnar Gustavsson, Arne Göte och Börje Svensson, Åke Evert och Rune Falk, Rune Johansson, Rune och Åke Nordner. Från Kvinnestad; Helge Eskil och Börje Jarl, Erik Svanström, ”Åke på Kullen” Karlsson, Sture Josefsson, Bengt och Rune Andersson.

Källa:

Svältornas Fornminnesförenings årsskrift 2004, Leif Brunnegård

Rune Andersson, Vårgårda 2009