Målvaktsikon från Skövde gäst hos WIHS

oktober 4, 2021 20:10:42 Stig Sjögren

Kvällen inleddes med ”öppet hus” i Sällskapets museum. I anslutning till museibesöket fanns även möjlighet att intaga fikat. Med anledning av att det, dagen till ära, var ”kanelbullens dag” var förtäringen given!

Därefter var det dags att bänka sig i Rialtobiografen där Janne hade riggat upp den tekniska utrustningen inför sitt framträdande. Inledningsvis fick publiken ta del av Jannes äventyr som FN-soldat i Gaza och Kongo, innan han redogjorde för sin fantastiska idrottsliga karriär. Det är väl framförallt som framgångsrik fotbollsmålvakt i Skövde AIK som Janne är mest känd bland ”idrottsnördar”. Karriären inrymmer dock så mycket mer, bl.a. har han spelat allsvensk handboll i både Skövde AIK och IK Heim.

Innan Jannes framgångsrika karriär som ”burväktare” för Skövde AIK tog fart hade han representerat Tidaholms GoIF, som han ledde till serieseger i div. III 1961, samt även IFK Göteborg under en kortare sejour. Kulmen på karriären inträffade 1970, då Skövde AIK blev seriesegrare i div. II, med efterföljande kval till Allsvenskan som följd. Tyvärr blev det inget allsvenskt spel för Skövde AIK, som fick se de allsvenska platserna istället gå till Landskrona BoIS och IFK Luleå.

Janne i berättartagen. Foto: Stig Sjögren