Södra Härene IF – 75 år

september 5, 2024 15:09:39 Stig Sjögren

Den 20 september 1949 hölls ett möte i Södra Härene dåvarande skola då det togs ett beslut att starta en idrottsförening i Södra Härene. Bakgrunden till mötet i september 1949, som enligt protokollet var ett ”sammanträde med idrottsintresserade i S. Härene kommun”, var att det tidigare funnits en idrottsförening i bygden. Dess verksamhet hade i skuggan av krig och beredskapstider i stort sett upphört under 1940-talet.

Historik 
Södra Härene Idrottsförening har existerat sedan 1929 och haft fotboll som huvudinriktning, men även skidor och bordtennis har funnits på programmet. Visserligen upphörde föreningen under andra världskriget, såsom många andra föreningar, men den ombildades 1949 och många gamla medlemmar blev aktiva i den nya.

Under alla år som föreningen funnits har den burits fram av eldsjälar som aldrig låtit elden slockna. Bland alla dem som gjort storartade insatser för sitt kära SHIF förtjänar följande att lyftas fram ”lite extra”: Gunnar Hermansson, Allan Andersson,  Magnus Karlsson, Stig Bertilsson, Yngve Carlsson, Håkan Robertsson och Siv Karlsson.


Säsongen 1960-61 deltog SHIF med ett bortennislag i Västergötlands
BTFB:s seriesystem. Hemmamatcherna spelades i Eggvena bygdegård.
På bilden ser vi tre av lagets spelare. Från vänster: Gösta Gustafsson,
Lennart Martinsson och Bertil ”Jonas” Johnsson.

Skidåkare från SHIF på träningsläger i Idre, i december 1987.
Från vänster: Henrik Hermansson, Evert Josefsson,
Olavi Ylläsjärvi och Kurt-Ove Gustavsson.

Då Bert Martinsson startade den ombildade föreningen och blev den förste ordföranden vid årsmötet den 30 januari 1950 klubbades också medlemsavgiften. Summan blev hela tre kronor, damer och barn under 15 år fick betala en krona. Då hade föreningen runt ett tiotal medlemmar, idag har den drygt 500.

Dam- och flickfotbollen, som växte fram under 1970-talet och nådde sin kulmen under 1980- och 1990-talen, var under den aktuella perioden mycket framgångsrik. Bl.a. hade föreningen under flera år ett ”stabilt” div. III-lag. Grunden till den organiserade dam- och flickfotbollen lades 1973 då Marie Johansson och Gitt Thorild ville pröva på fotboll i organiserad form. Men redan på mycket tidigt 50-tal fanns det kvinnor med i verksamheten. De första pionjärerna hette Inga-Britt Andreasson, Gull-Britt Eriksson och Gerd Gustavsson.

Under nästan hela 1990-talet, och flera år in på den nya seklet, hade SHIF ett stabilt div. III-lag på damsidan.
Här en uppställning från jubileumsåret 1999. Stående från vänster: Tränaren Ronny Nordström, Karin Sörlin,
Sandra Vadström, Ulrika Karlsson, Marie Helgesson, Anna Liljeäng, Lina Lomberg, Jennie Gillqvist,
Marie Karlsson och tränaren Fredrikh Ekelund. Knästående från vänster: Eva Alfredsson, Camilla Max,
Marie Gillqvist, Maria Carlsson och Angelica Bertilsson.
Foto från SHIF:s jubileumsskrift 1999.

Jubileumsskriften 1999.

Föreningens herrlag nådde sin största framgång 2010 då laget vann div. V. Tyvärr blev denna sejour endast ettårig, och året därpå var man tillbaka i div. V. Som om inte detta var nog, blev det även degradering till div. VI efter 2012 års säsong. Efter några säsonger där laget aldrig hade riktig toppkänning blev det en 2:a placering i div. VI Vårgårda 2020 och kvalspel om en plats i nästa års div. V. Drömmen gick dock om intet, då Hedareds BK och Våmbs IF blev för svåra.

Den 25 september 2010 blev SHIF:s herrar klara seriesegrare i div. V, trots att en spelomgång ännu återstod.
För första gången i klubbens historia blev det därmed avancemang till div. IV för herrlaget.
På bilden ser vi glada SHIF:are efter slutsignalen i matchen mot Elmer-Fåglum FK, som
man vann med matchens enda mål, inslaget av veteranen, Martin Dahlberg.

Foto: Ludvig Johansson/Alingsås Kuriren

Allan Andersson ”drog igång” ungdomsfotbollen
Under år 1969 tog Allan Andersson ett initiativ och ”drog igång” en ungdomssatsning (pojkfotboll). Träningarna bedrevs på Silkevallen, som låg bara ett ”stenkast” från Allans bostad på Postvägen. Verksamheten på Silkevallen pågick till några år in på 1970-talet, då man ”flyttade över” till den intilliggande Sundolittplan. Verksamheten på Sundolittplan upphörde vid halvårsskiftet 2010.

Ungdomsmatch på Sundolittplan den 6 maj 2010. (I bakgrunden Hobergs f.d. skola.) Fotbollsplanen låg i
anslutning till Sundolitt AB, som också var ägare till planen. Från 1970-talet fram till halvårsskiftet
2010 hyrde Södra Härene IF planen som främst användes för ungdomsfotboll och träningar.
Foto: Stig Sjögren

Granhagen
Södra Härene IF:s hemmaarena, Granhagen, enl. förre riksdagsmannen, Stig Bertilsson, ”Sveriges vackraste idrottsplats”, invigdes officiellt den 25 juli 1954. Tidigare hade det dock funnits en fotbollsplan på samma område, där SHIF spelade sina hemmamatcher. 1963 påbörjade man förbättring- och utvidgningsarbeten på anläggningen.
2020 blev det sista året som det spelades fotboll på Granhagen. Planen måste ”offras” på grund av den nya sträckningen av E20 som påbörjades under 2021.

Granhagen den 9 oktober 2011.
Foto: Stig Sjögren

Granhagen den 7 juni  2020.
Foto: Stig Sjögren

Björkvallen
Under 2010 tecknade SHIF ett arrendeavtal med Vårgårda kommun om disponering av Björkvallen  (grusplanen vid Sporthallen). Under våren och sommaren 2010 byggdes anläggningen om och belades med konstgräs. Den officiella invigningen ägde rum den 30 april 2011. Från februari 2009 till april 2022 hyrde SHIF övervåningen på Scoutgårdens  där man hade  sin klubblokal. Under april 2022 övergavs Scoutgården till förmån för Tennishallen, där man inredde en ny klubblokal.

Björkvallen den 9 mars 2024.
Foto: Stig Sjögren