WIHS:are besökte klassiska Stora Valla

juli 10, 2022 11:07:39 Stig Sjögren


Efter fikastopp längs E20 innan avfarten till riksväg 26 hade det lättsamma sällskapet från Wårgårda IHS (inkl tre medlemmar från Herrljunga dito) ”kryddats” med ytterligare tre gentlemän från Götene och Tibro IHS.

Huvudsakliga ändamålet för resenärerna var att få komma till Stora Valla i Degerfors och se allsvenska klassikermötet i fotboll mellan ”röd-vita laget” DIF och Norrköping med avspark halv sex på kvällen.

Delikat lunch på Degernäs herrgård
Efter ankomst till Degerfors hade ”Reiseleiter WIHS-ordförande” bokat bord på idylliska Degernäs herrgård vid sjön Möckeln där en delikat lunchbuffé stod och väntade på oss. Ingen hade besökt stället innan och var bara lyriska efteråt, mycket bättre att grunda med riktig husmanskost fyra-fem timmar före match än att välja en av ortens sju pizzerior (nästa dubbelt så många som vi har i Vårgårda)!

Därefter tog sympatiske busschauffören Börje oss in till arenaområdet för ett besök på Degerfors IF:s fotbollsmuseum i lugn och ro före kick-off. Otroligt välgjort i fem olika rum med föreningens olika epoker innehållande både uppgång, fall, stiltje och uppgång på nytt. Därinne fick vi även sällskap av 50-talet ”Gamla IFK-are”, som likt oss gjort slag i saken och tagit sig till Värmland denna julilördag. Muséet väl värt ett besök var allas omdöme!

Delad pott i kvällsmatch
I lagom tid hade vi sedan bänkat oss på långsidan mitt emot avbytarbänkarna (tack att vädergudarna var med och bjöd på solsken, annars hade väl undertecknad blivit strypt eftersom tak över huvudet utlovats!) och tur var väl det för redan i sjätte minuten föll matchens första mål. Ett tafatt hemmaförsvar lät en låg IFK-hörna alltför lättvindigt leta sig fram till Viktor Agardius, som stötte in bollen och såg till att 0-1 var ett faktum. Dessa siffror stod sig till paus och det hade varit spännande att veta vad hemmatränaren Andreas Holmberg sade till sina mannar i halvtid, effekt gav det i alla fall!

Degerfors kom ut som ett nytt lag till andra halvlek och tog fullständigt över kampen inför de 3350 åskådarna. Allra vassast var vänsterbacken Anton Kralj, som varit helt osynlig första 45 minuterna. Kralj stormade fram gång på gång på sin kant och satte sina lagkompisar i bra lägen. Kvitteringen lät dock vänta på sig till 90+4, i den näst sista av fem tilläggsminuter offrade sig Justin Salmon helhjärtat och nickade in 1-1 på ett inlägg från Diego Campos. Trist var att Salmon i samband med målet ådrog sig en hjärnskakning i kollisionen med en bortaförsvarare och tvingades bäras ut på bår utan sinnesnärvaro att uppleva publikjublet.

Hans mål kan ändå visa sig vara mycket värt i bottenstriden för ”Degen” och skipade rättvisa i en match där samtliga supporters, oavsett vilket lag man höll på, måste berömmas. Inte ett slagsmål eller polisiärt ingripande så långt ögat kunde nå, enbart skön stämning rakt över på och runt arena och vårt bussfolk som tillbringade denna lördag fick blodad tand på arenaidrott, kul!

Text: Kenneth Ohlsson

Foto: Bert Svensson

Fikapaus längs resvägen.

Degernäs herrgård.

Utanför Degerfors IF:s fotbollsmuseum.

WIHS:arna har ”klämt in sig” på Stora Vallas läktare.

Från matchen mellan Degerfors IF och IFK Norrköping (1-1).